8.14.2014

Ko li će biti najbolji igrač u Evropi ?

Ko li će to ove godine da uzme nagradu za najboljeg Evropskog fudbalera ? Prošle godine kao što se sjećamo, tu laskavu titulu je odnio Francuski reprezentativac i član Bayerna, Franck Ribery, dok ove godine nije u top 3 kandidata. Ni drugi član prošlogodišnje trojke, Lionel Messi ove godine nije u top 3 igrača, dok je Cristiano Ronaldo ostao u trojki odabranih. Ove godine, tri najbolja igrača u Evropi su već pomenuti Cristiano Ronaldo i dva Bavarska fudbalera, Arjen Robben i Manuel Neuer.



Kao što smo već pročitali, Ronaldo, Robben i Neuer su 3 velika kandidata za ovu prestižnu nagradu. U ovoj kolumni ćemo da pokušamo da objasnimo i pojasnimo kako i zašto je jedan od ova 3 velikana Evropskog fudbala zaslužio da bude proglašen za najboljeg u Evropi.


Prvo ćemo da iznesemo činjenicu da su sva 3 igrača, u sezoni koja je završila osvojili po 2 klupska trofeja. Ronaldo je osvojio Ligu Šampiona i Copa Del Rey, dok su Robben i Neuer osvojili Bundesligu i Kup. Osim toga, na reprezentativnom nivou (na Svjetskom prvenstvu), Ronaldo je sa reprezentacijom Portugala ispao već u grupnoj fazi takmičenja sa ne toliko ubjedljivim partijama i velikim porazom od Neuerove Njemačke od čak 4-0. Iznesimo činjenicu da je upravo Neuer, na toj utakmici, odbranio nekoliko sjajnih šuteva Ronalda. Robbenova Holandija je neočekivano došla do polufinala, a Robben je sigurno uz Robin Van Perise-a bio glavni "šaraf" Van Gaal-ove mašine. Manuel Neuer, je i na ovom prvenstu pokazao ko je najbolji golman današnjice. Fantastičnim izlijetanjima sa gola, kao i vanserijskih skidanja zicera. On je na tom takmičenju, kao što znamo, postao i Svjetski prvak. Da rezimiramo ove činjenice. Robben je uzeo samo 2 trofeja, kao i Ronaldo, dok je Manuel Neuer osvojio jednu titulu više, i to možda onu i najvažniju.

Kako je već praksa narednih godina da su uglavnom u trci za ovu nagradu, kao i za Ballon Dor, kandidati bili ofanzivni igrači i da se uglavnom pohvale "sipaju" samo u čaše ofanzivaca, ovo je jedna sigurno i čudna odluka Uefe, da konačno i jedan golman uhvati koju riječ hvale. Svi oni koji su ozbiljni i koji prate fudbal iz dosta uglova, mogu da kažu da je dobar golman, sigurno 50% ekipe, jer koliko god vi imali dobar napad, tehnički potkovan vezni red i sigurno odbranu, bez dobrog golmana sve to pada u vodu, a upravo ti golmani, koji su najvažniji dio tima, dobijaju najmanje pažnje. Može li iko da se sjeti jedne generacije, jednog tima koji je osvojio jedno jako takmičenje, a da nisu imali veliko golmansko ime ili manje golmansko ime koje se upravo osvajanjem tog trofeja proslavilo i postalo veliko ?!


Ronaldo i Robben su veličanstveni  igrači, to svakako stoji, ali da li je konačno vrijeme za veliku fudbalsku revoluciju ? Da li je zaista vrijeme za promjenu u poimanju igrača i da se konačno ta "crna maska" i rukavica koja se konstantno baca u lice defanzivcima. Ronaldo je svakako pokazivao zavidnu formu i kvalitetu, postigao je rekordan broj golova u Ligi Šampiona, dok je Robben u najtežim trenutcima svojim virtuoznim fudbalskim znanjem i potezima ko zna koliko puta spašavao kako Bayern, tako i reprezentaciju Holandije. 

Ako pogledamo cijelu prethodnu godinu, svakako da nam je najviše toga pokazao Manuel Neuer, koji je na neki način doveo golmansku poziciju na jedan viši nivo, gdje je u mnogim utakmicama, osim što je spriječavao protivnike da zabiju gol, i svojim izletanjima postajao i zadnji štoper Bayerna i Njemačke i samim tim, ti timovi su izgledali kao da na terenu imaju 12 igrača.

Da li je vrijeme za fudbalsku revoluciju? Da li je vrijeme da i defanzivci dobiju malo prostora koga svakako zaslužuju ? Manuel Neuer je definitivno čovjek koji može da pokrene cijeli fudbalski svijet i da i ovu revoluciju, dovede do toga da se neke stvari promjene. 

Da budemo jasni, ja svakako smatram da sva 3 igrača zaslužuju ovu nagradu, ali sam u ovoj kolumni pokušao da obrazložim svoje mišljenje, zašto je jedan od njih zaslužio minimalno više.

2 коментара: