8.18.2014

Mala analiza tri velika transfera.

Veliki transferi desili su se prije ove minule sezone. Neki će reći da je najveći transfer Edinsona Cavanija iz Napolija u PSG, za neke je to transfer Ozila iz Real Madrida u Arsenal. Mi ćemo za temu uzeti prelazak Gareth Bale u Real Madrid, Neymara u Barcelonu i Mario Goetzea u Bayern. 



Ako na prvu pitamo ljude koji se od ova tri strašna transfera najviše isplatio, većina će vjerovatno da kaže da je to transfer Gareth Balea, a da li je stvarno tako, saznaćemo u nastavku teksta. Za poređenje ova tri igrača ćemo uzeti u obzir cifru koju su plaćeni, golove, asistencije, odigrane minute kao i statistiku na koliko minuta je svaki od ova tri igrača upisao asistenciju i gol (računamo samo nacionalno takmičenje, kup i Ligu šampiona).
Mario Goetze (21 godina) - mnogi će reći da je “propao” otkad je došao u Bayern, da više ne igra kao prije i da samo „grije klupu“. Oni drugi koji su gledali sve njegove utakmice i oni koji se vode statistikom vidjeće stvari malo drugačije. Mario je došao u Bayern za tačno 40 miliona, koliko je i predstavljala njegova otkupna klauzula, pomoću koje je Bayern i doveo ovog super-talentovanog Nijemca. 
Goetze je odigrao 42 utakmice, od čega 2.650 minute. On je postigao 15 golova i upisao 13 asistencija. Uzimajući statistiku u obzir, ona nam govori da je Mario zabijao pogodak svakih 176 minuta i dijelio asistencije svake 203 minute. 
Neymar (22 godine) – za njega će jedni reći da je „padavičar“ i da stalno simulira, dok će drugi da ga porede sa jednom veličinom kakva je Ronaldinho i govoriti da je vanserijski talenat. Mada zvanični podaci koje je predstavila Barca govore da je on plaćen 60 miliona, neke druge strane tvrde da je on plaćen i preko 90 miliona. Ali ostavićemo glasine sa strane i vjerovati Kataloncima da je plaćen 60 miliona. Pogledajmo i statistiku čarobnjaka iz Brazila.
Neymar je odigrao 39 utakmica, od čega 2.708 minuta. On je postigao 14 golova i podijelio 15 asistencija. Statistika nam govori da je on gol postizao svake 193 minute i asistenciju dijelio svakih 180 minuta.
Gareth Bale (24 godine) – apsolutna bomba prelaznog roka. Madridski Real je opet dao 90 miliona na fudbalera za koga ćemo poslije utvrditi da li je opravdao cijenu. Kad je došao postavljala su se mnogobrojna pitanja, ali jedno je bilo najglasnije - da li je Real kupio „mačka u vreći“, zbog njegovih čestih povreda koje je imao tokom karijere i zbog ogromnih problema sa leđima, koja znaju jako dugo da igrača drže van terena. Ipak, ostavimo se mi pretpostavki i bacimo se na statistiku.
Gareth je odigrao 43 utakmice, od čega je odigrao 3.207 minuta. Postigao je 21 gol i podijelio 19 asistencija. Brzonogi velšanin je gol postizao svake 152 minute i asistenciju djelio svakih 168 minuta.
Nakon što smo pogledali statistiku sva tri igrača, možemo da zaključimo da je Gareth Bale najbolji u ovoj grupi, dok se Mario Goetze i Neymar moraju zadovoljiti dijeljenjem drugog mjesta. Ipak, „gola statistika“ može da nas zavara u nekim stvarima. Gledanja statistike Mario Goetzea sigurno je da trebamo i da znamo to da je on kod Guardiole stalno mijenjao pozicije na kojima je igrao (lijevo krilo, ofanzivni vezni) i da ga je Guardiola veoma često iskušavao i na poziciji lažne devetke koja je za njega do tad bila strana. To znači da je Mario skoro pa čitave sezone bio na „probi“ i da se još nije uklopio u sistem, kao i Neymar koji je, vidljivo, nije bio u svojoj prepoznatljivoj formi cijele sezone, što zbog mijenjanja sredine, što zbog velikog pritiska koji je imao na sebi. Ovaj brazilski čarobnjak je negdje zagubio čarobnu lampu i možemo tek da očekujemo najbolje sljedeće sezone. Bale je sve utakmice odigrao na svojoj prirodnoj poziciji, i po njegovim igrama vidjelo se da se odlično uklopio u sistem Madrižana, ali sigurno da i on ima još potencijala da napreduje. Svakako trebamo i da znamo da je Goetze plaćen 20 miliona manje od Neymara i više nego duplo od Balea. Svako može naravno da ima svoj zaključak, ali statistika nam govori, sa obzirom na cijenu “proizvoda”, “potrošač” zvani Bayern može da bude najviše zadovoljan.

Нема коментара:

Постави коментар