8.18.2014

Tvorac moćnog Bayerna - Heynckes ili pak neko drugi?

Vjerovatno bi mnogi na ovo pitanje bez razmišljanja odgovorili: ‚‚Naravno da je to Jupp Heynckes“. Ali da li je to stvarno tako? Da li je Jupp stvorio moćni Bayern ili je samo nastavio gdje je neko drugi stao? Ko je još zaslužan za ovakav oblik dominacije kluba iz Bavarske?



Jedan od odgovora je svakako ime čovjeka koji je bio od 2009. do 2011. godine na klupi njemačkog velikana, a to je svima poznati Louis Van Gaal. On je naslijedio upravo Jupp Heynckesa koji je došao u Bayern da privede sezonu kraju nakon što je Jurgen Klinsmann napravio razočaravajuće rezultate. Heynckes je otišao nakon samo 35 dana provedenih u bavarskom klubu. Van Gaal je u klubu zatekao jako lošu situaciju i odlučio da napravi korjenite promjene na duže vrijeme. Prva stvar koju je uradio i koja je počela da donosi rezultate je mijenjanje formacije iz standardne 4-4-2 u 4-2-3-1. Druga fantastična stvar koja je uradio bila je dovođenje letećeg Holanđanina, Arjen Robbena, a uz njega su stigla i imena kao što su Mario Gomez koji je za rekordnih 35 miliona stigao iz Stuttgarta i Ivica Olić koji će poslije u sezoni pokazati da je veliko pojačanje. Sljedeća važna stvar koju je uradio Van Gaal bilo je dovođenje igrača iz omladinskog pogona, među kojima su se isticali pojedinci koji i dan danas nose igru Bayerna. Naime, on je „otkrio“ igrače kao što su Thomas Muller, Holger Badstuber, Diego Contento i David Alaba. Koliko je dobro pojačanje bio Arjen Robben govori i činjenica da je cijele te sezone vukao Bayern i kroz Ligu Šampiona i kroz Bundesligu i DFB kup i na kraju donio duplu krunu u Munchen, dok je Liga Šampiona ipak bila nedostižan san pored Mourinhovog Intera.
Zapravo, cijela filozofija Bayerna u toj sezoni svodila se upravo na Van Gaalovog zemljaka Arjen Robbena koji je bio i ključna kockica koja je prethodnih godina nedostajala Bayernu.
Jedina slaba strana Bayerna te sezone bila je odbrana koju su činili Badstuber, Van Buyten, Demichelis i Lahm. Među četvoricom nabrojanih, jedini dostojan pomjena je bio tad vicekapiten Bayerna Philipp Lahm koji je, čini se, sam izvršavao sve zadatke u odbrani i čuvao gol Hans-Jorg Butt-a. Jedina greška Van Gaala te sezone može se reći da je bila prodaja sjajnog i glavnog štopera Bayerna Lucia, te prodaja fantastičnog golgetera iz Italije, Luce Tonija. Van Gaal je ipak smatrao da su Gomez i Olić preči i bolji igrači od Tonija koji je već zalazio u godine. Na kraju će se pokazati da je i to samo jedan od poteza kojim je Louis Van Gaal stvarao Bayern na duge staze i mislio na duži vremenski period, a ne na samo nekoliko godina. Pogledajmo da i dan danas upravo ti igrači Van Gaala čine kostur tima i nezamjenjive igrače, zaslužne za rezultate Bayerna. Thomas Muller, David Alaba, Holger Badstuber (dok nije zadobio onu strašnu povredu prednjih ukrštenih ligamenata zbog kojih je već dvije godine van stroja, ali je svakako bio glavni štoper Bayerna za koga je i sam Van Gaal izjavio da je najbolji lijevi štoper u Bundesligi) i Toni Kroos koga je Louis Van Gaal poslao u Bayer Leverkusen na pozajmicu, ili tačnije na kaljenje budući da mu je nedostajalo iskustva. To se potvrdilo kao još jedan pravi potez jer je Kroos u Leverkusenu bio glavni igrač i pokretač cijelog tima uz pregršt dobrih golova i nevjerovatnih asistencija. Nakon sljedeće razočaravajuće sezone i ispadanja u Ligi Šampiona u osmini-finala od Intera i gubljenja DFB pokala i Bundeslige, Van Gaal je dobio još jednu šansu. I ako je dogovor u sljedećoj sezoni bio da Van Gaal ostane do kraja te sezone, on je dobio otkaz nakon gostujućeg remija protiv Nurnberga, a njegovo mjesto do kraja sezone je naslijedio njegov pomoćnik Andries Jonker koga je na kraju sezone zamijenio Jupp Heynckes. Heynckes je nastavio rad Louis Van Gaal-a i uspio da dođe u finale Lige Šampiona, koje je doduše izgubio na svom stadionu od Chelsea na penalima. Isto kao i Ligu Šampiona, Heynckes je izgubio i DFB pokal u finalu od Dortmunda i završio drugi na tabeli iza Dortmunda koji je te godine uzeo duplu krunu. Sljedeće sezone nakon kupovine sjajnih Javi Martineza i Dantea, nastala je paklena mašina koja je uz Maria Mandzukića predvodila Bayern do „Triple“ krune.
Posmatrajući cijelu situaciju, možemo zaključiti da Jupp Heynckes jeste tvorac moderne i dominantne igre Bayerna, ali da su temelji postavljeni prije njega, da je temelje za dugoročnu dominaciju postavio ipak neko drugi, neko ko se danas u Munchenu skoro i ne spominje, a to je Louis Van Gaal.

Нема коментара:

Постави коментар