8.18.2014

Povratak otpisanih – Liverpool

Trofeji, istorija, navijači, legende. Sve su ovo riječi koje podsjećaju na junaka naše današnje priče. Vjerovatno svakog ove riječi podsjećaju na velikana sa Merseysidea, ali onog crvenog dijela Merseysidea, koji će vjerovatno zauvjek ostati najbolji dio Liverpoola. Malo je onih koji se mogu da pohvale takvom istorijom, takvim velikim utakmicama kao što to može Liverpool.



Redsi su pet puta bili šampioni Evrope i tako dijele treće mjesto najtrofejnijih klubova u Ligi šampiona sa Bayernom, dok od njih jedino više ima AC Milan, koji ima 7 i najtrofejniji Real Madrid sa 9 titula prvaka starog kontinenta.
Liverpool je dugo bio i najtrofejniji klub u granicama Velike Britanije, ali je taj status izgubio zbog velikog posta od 1990. godine kad su osvojili svoju zadnju, 18-tu titulu, dok je sad vodeći, Manchester United od 1990. godine osvojio nevjerovatnih 13 titula prvaka prestonice fudbala i sad ima 20 titula. Svakako da će svako prepoznati Liverpool i po njihovoj ujedno i najpoznatijoj himni na svijetu koja glasi „You will never walk alone“, koja je na neki način postala i međunarodna jer smo od dosta navijača čuli kako pjevaju upravo tu himnu svojim igračima, iako je to himna navijača iz crvenog dijela Merseysidea.
Nakon 2007. godine i poraza u finalu Lige šampiona od Milana, sve je nekako krenulo nizbrdo za crvene. Klub su napustili i neki važni igrači kao što su Xabi Alonso i Mascherano i veliki klub je počeo da se raspada. Nakon napuštanja važnih igrača kao što su i pomenuti dvojac, klub je i 2011. godine napustio tad najbolji napadač crvenih, Fernando Torres koji je prošao u Chelsea i tako „pljunuo“ u lice svim navijačima Liverpoola. U svoj toj nevolji postoji razlog zbog koga navijači Liverpoola nikad nisu predali i klonuli duhom. Taj razlog je legenda kluba, čiji ostanak nikad nije bio upitan, čovjek koji je ostavio svoju karijeru na Anfieldu, Steven Gerrard.
Može se reći da je veliki pad Liverpoola zapravo počeo odlaskom Rafe Beniteza 2010 godine. Njega je prvo naslijedio Roy Hodgson, a nedugo nakon toga i legenda samog Liverpoola Kenny Dalglish, ali ni jedan njih nije radio posao koji se od njih očekivao. Konačno 2012. godine na klupu Liverpoola sjeda Brandan Rodgers koji je pokrenuo veliki klub i koji je konačno počeo da ostvaruje rezultate koji se od njih i očekuju. Liverpool je završio kao tek sedmi na tabeli, ali su zapažene bolje igre. U aktuelnoj sezoni, 2013/14 Liverpool igra kao u stara dobra vremena, trenutno su u top četiri ekipe I sigurno će sljedeće sezone da igraju Ligu šampiona što im je i bio cilj. Predvođeni možda i najboljim napadačkim tandemom današnjice, Luis Suarezom i Daniel Sturridgeom, sigurno mogu još da se umiješaju u borbu za titulu, što bi svakako i bilo odlično nakon 24 godine posta.
Svakako da će svaki istinski zaljubljenik u fudbal jedva čekati sljedeću sezonu i povratak Liverpoola na velika vrata, ali je i sigurno da će u narednim godinama, najljepša himna na svijetu da odzvanja po cijeloj Evropi.

Нема коментара:

Постави коментар