10.22.2014

A šta će fudbal ?

Evo, baš sad mi došla ideja da napišem neki tekst, baš sad na poluvremenu utakmice izmedju Liverpoola i Real Madrida na Anfieldu. Neke stvari sam zaključio, pa eto, reko da podjelim ovde, pa možda neko ima isto mišljenje.




"Fudbalski jaz" je uvijek nešto što je bilo u fudbalu, nije to ništa novo. "Fudbalski jaz" je uvijek ona linija, ona crta koja razdvaja najveće i najjače od onih, ipak malo slabijih. Uvijek je u tom samom fudbalskom vrhu bilo dosta klubova. Najčešće su to bili po nekoliko klubova iz Engleske, Italije, iz Španije Real i Barcelona, dok je iz Njemačke uvijek bio Bayern. Iz ostalih, malo slabijih liga, uvijek se znao pojaviti jedan autsajder koji je znao da iznenadi sve i dogura daleko u najjačem evropskom takmičenju, ali to je eto nekad.

Fudbal je već odavno postao ekonomija, to je valjda svima jasno, ali taj "jaz" izmedju klubova koji je donijela ekonomija je pomjerio granice upravo te linije koja razdvaja jake i velike od manjih i slabijih. Kako stvari trenutno stoje, ta granica je pri samom vrhu. Nekad su, iznad te gornje i najdeblje crte bili mnogobrojni klubovi kao Manchester United, Arsenal, Liverpool, Chelsea, Juventus, Milan, Inter, Real Madrid, Barcelona, Lyon, Bayern i još dosta njih, ali danas je ta granica svedena na 4 kluba. Ta četiri kluba su: Bayern, Real Madrid, Barcelona i Chelsea, a ako ćemo iskreno da pričamo, upravo ta 4 kluba su trenutno (a po svemu sudeći i u budučnosti će biti)  za klasu bolji od ostalih koji su nabrojani. Pokušavaju u tu jaku četvrku da se ubace nekako i Manchester City i PSG, ali valjda je svima očigledno da nemaju ono nešto, ono veliko, što jedan klub čini klasom.

Sigurno je da su pare sigurno najvažniji element kod trenutne kupovine igrača, ali postoje još neki bitni elementi koji današnji igrači gledaju kad prelaze u odredjeni klub. Sa ovom gore famoznom i snažnom četvorkom, ni jedan klub ne može da se mjeri što se tiče finansija, ali i kad jedan od njih uspije da se upusti u borbu i bude ravnopravan što se tiče ponudjenih novaca, ipak biva poražen,a zašto ? Zato što uz finansije, igrači takodje danas gledaju u kom klubu mogu više da osvoje timskih trofeja, jer samim tim stižu i individualni. Tako jedan Manchester United može da ponudi pa možda i jednaku svotu novca kao i famozna četvorka, ali opet izgubi duel za odredjenog igrača. A navešćemo primjer samo Neuera, Thiaga Alcantare, Toni Kroosa, Mats Hummelsa.

Još jedna stvar jako privlači igrače kod dolaska u klub, a to je istorija kluba. Od 4 najjača, samo Chelsea ne može da se pohvali tako bogatim vitrinama, dok su Bayern, Real i Barcelona, jedni od najtrofejnijih klubova na svijetu sa jako bogatom istorijom. Tako da će najvjerovatnije ovaj "jaz" sve više da raste, te da će s vremena na svijeme da se pojavi jedan Dortmund, jedan Atletico Madrid ili Apoel, ali jasno je i da će takvih "klubova sa iznenadjenjem" biti sve manje, jer, da li zaista iko vjeruje da čak i jedan Porto, može da iznenadi jedan klub iz grupe F4 (famozna četvorka) ? Upravo je Bayern sinoć pokazao da ni trenutno najbolji tim u Italiji ne može ni da im pridje na svom stadionu, a večeras smo vidjeli ni da Liverpool ne može apsolutno nimalo opasnije da zaprijeti Realu.

Očigledno je i slijepcu, da su ova 4 kluba trenutno po svakom pitanju, daleko iznad ostalih (treneri, ekonomija, transfer politika, kvalitet prvih 11, kvalitet klupe). Pitanje je samo da li će ovaj "jaz" da raste i ako hoće, koliko će narasti ? Pitanje je, ako se ovaj linija još podeblja, i još dugo ostane da drži tako mali broj, tako moćnih klubova, šta će onda fudbal ?

Нема коментара:

Постави коментар