9.14.2014

Boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka

Nisam ja neko ko je veliki košarkaški znalac, a nisam ni neko ko toliko prati košarku, ali sam ja jedan u masi, koji će večeras u 21 sat, da stane ponosno sa tri prsta na grudima, ja sam onaj koji će, kao i većina Srba, večeras da ponosno prati Srbiju, pa kako god ona odigrala.



Jesi oni možda brži, jači, pa vjerovatno su i agilniji i eksplozivniji, ali imaju jednu veliku manu. Baš ta mana je ono što je njima najslabija karika, Srbiji je upravo to najjača tačka, upravo je Srbima to najjača strana, upravo je to ono što ih je do ove utakmice dovelo, upravo ih je to vijekovima čuvalo, a to je ono što danas nestaje, što danas više nije popularno i što je davno palo u zaborav. Zapravo, to je više stvari, koje kad se spoje u jednu, čine čovjeka velikim, čine čovjeka čovjekom ! To su hrabrost, požrtvovanje, želja, volja.

Možda Amerikanci zaista jesu oklopno mehanizovana divizija sa velikim mišićima, velikim ugovorima i samopoudanjem, ali naši momci imaju veliko srce, veliki želju i naši momci igraju za svoju državu srcem, dušom i cijelim svojim bićem, dok oni drugi, već su titulu stavili u vitrinu, proslavili sa onim plaćenim, kiselim osmijehom.

Ne, ne mogu oni da budu bolji, ne mogu oni, koje su na treninge vozili roditelji, u njihove tople sale sa savršeno isplaniram treningom, sa svim mogućim uslovima i u najboljim standardima života, ne mogu oni da budu bolji od onih, koji su zbog njihovih roditelja živjeli u gladi, sa granatama iznad glave i preživljavali u skloništima. To su oni momci koji su iz ljubavi prema košarci, po kiši vježbali trojke, to su oni koji su šutali na kriv koš, sa za
rdjalom tablom i "jajastom" loptom. Ne, ne mogu oni da budu bolji zbog svojih fizičkih predispozicija, jer naši momci imaju one duhovne. Naši momci večeras igraju za svoju porodicu, za svoj grad, za svoju državu, za sve nas. Kako god se večeras vratili, kako god završila ova utakmica protiv napumpanih "mega zvijezda", vi šte šampioni.

Nego, jel znate vi kako se postaje šampion ? Tako što izadješ na teren kad je najteže, i pobjediš...

Srećno momci, junaci i heroji.

1 коментар: