9.01.2014

Kako je Real Madrid sam sebi pucao u noge ?

Da je to neki manji tim, sa nekim manje iskusnim ljudima i uopšte sa manjim iskustvo, možda bi ovo mogli da nazovemo nedostatkom iskustva, ali pošto se radi jednom od najtrofejnijih klubova na svijetu, sa jednako velikim budzetom, onda je tu ipak neka druga stvar u pitanju. A o čemu je riječ saznaćete u daljnjem tekstu.



Angel di Maria, novi igrač Manchester Uniteda, napustio je Real, kako je naveo zbog toga što ga klub nije dovoljno poštovao, zbog stvari kod kojih mu njegov ponos nije dao predje preko toga. A takodje, možemo i da zaključimo da je Di Maria dijelom i otišao zbog dolaska James Rodrigueza iz Monaca. Postavlja se pitanje, kako jedan klub, kao što je Real, dopušta da ga napusti jedan igrač, motor, koji je pokretao tu ekipu cijele prošle sezone, koji je najvažnije utakmice odigrao bolje od svih ostalih, koji je riješavao dilemu oko pobjednika, kad niko drugi to nije mogao ?
Evidentno je da Real Madrid uporno gomila igrače na toj ofanzivnoj liniji (krila, ofanzivni vezni), a skoro pa nikako ne obraća pažnju na sam napad, kao i na poziciju zadnjeg veznog. Uz sve to, oni čak i rasporodaju igrače sa pozicije koja im je u deficitu (Xabi Alonso, zadnji vezni), a za iste ne dovode adekvantne zamjene. Svakako je razumljivo da je Xabi Alonso želio da promjeni sredinu i da zaigra u drugom klubu, u drugoj ligi, ali je onda i logično da Real, dovede adekvatnu zamjenu za njega, a uzimajući u obzir da je on jedan od najboljih zadnjih veznih u zadnjih deset godina, dovodjenje njegove zamjene bi sigurno bilo jako teško, ali je svakako i bitnije nego dovodjenje James Rodrigueza.

Ajde da bacimo pogled na poziciju zadnjeg veznog u Realu.
Real Madrid na poziciji zadnjeg veznog ima trenutno samo dva igrača, a to su Sami Khedira i Asier Illaramendi. Sad uzmimo u obzir da je Khedira bio na izlaznim vratima kluba, i da je kao i Di Maria postao nezadovoljan svojom situcijom u klubu, a onda uzmimo i u obzir da je Illaramendi daleko od onoga što treba Realu, daleko od klase i forme kakva je potrebna tako velikom klubu koji cilja na tako velike stvari. Kad uzmemo ove dvije činjenice u obzir, možemo da donesemo zaključak da Real trenutno nema pravog zadnjeg veznog. Mnogi će sad odma da skoče i da kažu : „ Kako to da Real ne dovodi zadnje vezne, pa šta su onda Kroos i Modrić?“ E sad je jako bitno da znamo da Kroos i Modrić nisu „rodjeni“ zadnji vezni, da nije njihova primarna pozicija zadnji vezni. Svi oni koji su pratili Bayern zadnjih godina, mogli su da vide da je njemački rekorder imao jako, jako velikih problema kad su igrali sa Kroos-om na zadnjem veznom (obično je to bilo kad su Schweinsteiger i Martinez bili povrijedjeni). Oni su jako teško izlazili na kraj i sa prosječnim napadačima, a zamislite šta će tek da bude kad na Kroosa budu jurišali Neymar, Suarez i Messi. Takodje je i Modrić fantastičan igrač, koji ipak bolje može od Kroosa da odigra zadnjeg veznog, ali ni to nije ono najbolje, ono što je pružao Xabi Alonso.
Zaključak: Toni Kroos i Luka Modrić su fantastični igrači, to svakako stoji, ali kad igraju na svojoj poziciji, a to je pozicija ofanzivnog veznjaka.

Sad ćemo da predjemo na ofanzivnog veznog.
Angel Di Maria je u Realu poslednju godinu igrao upravo ovu poziciju najčešće, i upravo je na toj poziciji pokazivao najviše. Upravo je Angel Di Maria bio možda i najvažniji igrač Reala, pokretač i inicijator svakog važnijeg gola Reala (samo jedan od primjera je prodor i asistencija za Gareth Bale-a u finalu LŠ protiv Atletico Marida). Znači ako znamo da je Angel Di Maria, bio možda ne najbolji, ali najvažniji igrač Reala, zašto je on prodan ? Koji bi to zdrav razum prodao najvažnijeg igrača ? Naravno, zamjena za njega je tu, ali da li je ta zamjena zaista njegova adekvatna zamjena ? Da li James može da nosi taj teret koji je vukao Di Maria i riješavati utakmice koje je upravo riješavao podcjenjeni Argentinac ? Da li se to Real prevario pa za toliko silne pare doveo momka koji je bljesnuo na Svjetskom prvenstvu (a sjetimo se i da je Arshavin isto „blještao“ na tom istom prvenstvu samo nekoliko godina prije ) ? Real je vjerovatno znao za to da Xabi Alonso želi da napusti klub još od ranije, pa zašto onda nije doveo umjesto James Rodrigueza na primjer Yaya Toure-a, a Di Mariu kao svog velikog heroja ostavio u klubu ?
Zaključak:  Real je veoma pogriješio sa prodajom Di Marie, a pitanje ostaje, da li će James (koji se u već nekoliko utakmica, nije pokazao posebno korisnim) moći da zamjeni Angela ?

Već je jedna utakmica pokazala da nedostatak pravog zadnjeg veznog i podcjenjog Argentinca, a to je jučerašnja utakmica protiv Real Sociedada, koja mi je i dala inspiraciju za ovu temu, gdje je Real nakon vodstva od 0-2 izgubio sa čak 4-2. Neki će za ta velika 4 primljena gola da krive odbranu, neki Casillasa, ali problem je nešto drugo, problem je pravi zadnji vezni, onaj pametni doktor upravo tog polja na igralištu i komadant cijele odbrane koji bi u takvoj situaciji smirio ekipu i spasio poraza. Nakon što je Real primio i 2 gol i kad je Sociedad izjednačio, falio je onaj mali, mršavi Argentinac koji bi nekim magičnim driblingom i pasom uposlio Benzemu koji bi spasio Real katastrofe.

Da li nam cijela ova situacija govori da je trenerski tim Reala slučajno pogriješio (mada se ovake greške u profesionalnom fudbalu ne smiju dogadjati, pogotovo u timu kakav je Real ) ili je možda Real upravo ovim postupkom pokazao da je on postao samo fabrika za pravljenje para ? Real je sve kockice bacio u napad, misleći da je napad najbolja odbrana, ali je zaboravio da su kao I napad, ostale pozicije jednako bitne, a taj zadnji vezni, koga oni nemaju je najvažnija pozicija u cijelom timu. Zašto je Real Madrid sam sebi pucao u noge ?

Нема коментара:

Постави коментар